Dünyayı Turuncuya Boyayalım: Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet Son Bulsun Kampanyası Başlıyor

Genel Sekreter Ban Ki-moon (solda) and Phumzile Mlambo-Ngcuka, UN Women İcra Direktörü “Dünyayı Turuncuya Boyayalım: Kadına Karşı Şiddeti Sonlandrımak için Kaynak Yaratın” isimli etkinlikte görülüyor. Fotoğraf: BM/Eskinder Debebe

Birleşmiş Milletler yetkilileri şiddetle mücadelenin toplumda herkesin işi olduğunu vurgularken kadınlar ve kız çocuklarına karşı şiddettin uluslararası kalkınma gündeminde hala yeterli önceliği alamamasına dikkat çektiler ve şiddet salgınının durdurulması için çağrı yaptılar.

Birleşmiş Milletler’in New York’taki Genel Merkezi’nde Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti sona erdirmek için maddi kaynak yaratmak amaçlı, UN Women evsahipliğinde yapılan 16 gün boyunca Dünyayı Turuncuya boyayalım kampanyasını başlatan etkinlikte bir konuşma yapan Genel Sekreter Ban Ki-moon “İstatistiklere inanmak zor. Anlaması daha da zor olan neden erkekler kadınlar ve kız çocuklarını kurban ediyorlar, niçin toplumlar kurbanların utanmasına neden oluyor, neden hükümetler bu ölümcül suçları cezasız bırakıyor, neden Dünya kadının tam anlamıyla topluma katılımının kazanımlarından faydalanmıyor?” ifadelerini kullandı.

“Dünyayı Turuncuya Boyayalım: Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet Son Bulsun” küresel girişimi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için BİRLEŞİN isimli küresel kampanyası adına UN Women’ın öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Kampanya için, kadına yönelik şiddetin olmadığı daha parlak bir geleceği temsil eden turuncu rengi seçildi. 16 günlük aktivizm boyunca dünyanın her yerinde etkinlikler düzenleniyor. Kampanya 10 Aralık İnsan Hakları Gününde sona erecek.

UN Women İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, şiddetin toplumda derinlere gömüldüğünü, şiddetle mücadelenin erkek, kadın, medya ve dini topluluklar da dahil olmak üzere tüm toplumun görevi olduğunu söyledi.

Genel Sekreter olarak son kez bu kampanyaya katılan Ban, “Bu gerçekten ölüm kalım meselesi. Bazı ülkelerde kadınların yüzde 70’i birlikte olduğu kişiden fiziksel veya cinsel şiddet gördüğünü söylüyor. Bazı ülkelerde kadın cinayetlerine kurban gidenlerin yüzde 40 ile 70’i birlikte olduğu kişi tarafından öldürülüyor” dedi. Etkinliktekilere seslenen Ban kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetin durması için 10 yıldır süren küresel çalışmaların parçası oldukları için teşekkür etti ve “savunmasızları savundunuz, suçların cezasız kalmaması için mücadele ettiniz. Birleşmiş Milletler ve ben sizin yanınızda durduk” dedi.

Genel Sekreter, Genel Sekreterliği boyunca onu ve ekibini en etkileyen anların kadınların toplumdaki konumlarının güçlendirilmesi mücadelesi bağlamında olduğunu da sözlerine ekledi.

kaynak:un.org.tr